Stalo įrankiai - be jų kulinarija ir gastronomija neveiktų taip, kaip turėtų.
Stalo įrankiai - tai įrankis, kuriuo galima ragauti kulinarinių "šou" rezultatus, mėgautis patiekalais ir delikatesais. Jie taip pat yra būtinas kasdienis namų apyvokos reikmuo. Virtuvėje stalo įrankių niekada nebus per daug. Empiriškai įrodyta, kad mes taip pat vartojame akimis ir, žinoma, visais kitais pojūčiais. Taigi verta, kad stalo įrankiai būtų puikiai subalansuoti, praktiški naudoti, patogūs laikyti rankose, puikiai suderinti pagal dydį, storį ir jų svorį. Tuomet valgymas suteiks daug džiaugsmo mums ir mūsų svečiams.
Į ką turėtume atkreipti dėmesį rinkdamiesi stalo įrankius, kurie taip pat yra ideali dovanos idėja?
Stalo įrankių rinkinys yra dažna dovanos idėja, pavyzdžiui, vestuvių, jubiliejaus ar gimtadienio proga. Tačiau stalo įrankiai nėra vienodi - kaip dažnai sakoma lyginant beveik identišką gaminių asortimentą, tačiau kokybės požiūriu. Kai kalbama apie stalo įrankius, kokybė yra bene svarbiausias dalykas. Kaip ją galima patikrinti? Štai pagrindiniai punktai, kuriuos turėtų atitikti puikūs stalo įrankiai kaip dovana artimiesiems:
- dizaino universalumas - subtilus ir subtilus dizainas geriausiai tiks dovanai. Čia puikiai tinka minimalizmas ir paprastumas. Tokio tipo stalo įrankiai tinka bet kokiam interjerui, tiek kasdienėms, tiek šventinėms progoms. Jie elegantiški savo paprastumu ir puikiai papildo bet kokį stalo apipavidalinimą;
- tinkamos proporcijos ir puiki pusiausvyra - daugelį metų žinomų gamintojų firminiai stalo įrankiai garantuoja šiuos veiksnius, o dažnai prekės ženklas tai netgi patvirtina vadinamąja amžina garantija;
- tvirtas svoris - stalo įrankiai neturi būti nei per lengvi, nei per sunkūs; jų svoris turi liudyti, kad jie pagaminti tvirtai ir iš kokybiškos medžiagos. Jie taip pat turi būti patogūs naudoti;
- tinkamas sertifikavimas, kad atitiktų galiojančius Europos standartus;
- nerūdijančio plieno kokybė;
- tinkami plauti indaplovėje ir atsparūs bet kokiems pažeidimams, įbrėžimams, sulenkimams.
Indaplovėje plaunami stalo įrankiai? Ką reiškia 18/10 tipo plieno nuorodos?
Renkantis stalo įrankius verta atkreipti dėmesį į nerūdijančiojo plieno tipo žymėjimą. Būtent šio plieno kokybė lemia stalo įrankių atsparumą korozijai, mechaniniams pažeidimams, įbrėžimams ir mikroįbrėžimams po kasdienio naudojimo indaplovėje. Indaplovėje plaunami stalo įrankiai visada turi būti pažymėti šiuo mechaninio patvirtinimo ženklu. Be to, rinkitės nerūdijančiojo plieno stalo įrankius, pažymėtus ženklu: 18/10 , labai poliruotas. Šis žymėjimas nurodo chromo ir nikelio kiekį pliene. Pirmasis skaičius 18 reiškia pirmojo elemento kiekį. Mažiausias 10,5 proc. chromo kiekis garantuoja atsparumą ir tvirtumą. Kita vertus, skaičius 10 yra nikelis, kuris lemia magnetizmą arba atsparumą korozijai. 10 lygis užtikrina labai gerą apsaugą nuo korozijos, be to, suteikia plienui vizualinį pranašumą: jis yra ryškesnis ir elegantiškesnio blizgesio.
Kaip tinkamai išdėstyti stalo įrankius. Kelios stalo serviravimo taisyklės
Stalo serviravimas yra mūsų vizitinė kortelė, todėl verta pasirūpinti jo estetika ir laikytis visų sovoir vivre taisyklių. Nepaisant išvaizdos, pats stalo įrankių išdėstymas daugeliui iš mūsų gali kelti rūpesčių. Patartina vadovautis toliau pateiktomis paprastomis rekomendacijomis:
- stalo įrankius išdėstykite pagal patiekalų eiliškumą. Statykite toliausiai nuo lėkščių esančius stalo įrankius tam patiekalui, kuris patiekiamas pirmiausia (t. y. užkandžiui);
- šakutę padėkite į kairę nuo lėkštės, peilį - į dešinę (visada ašmenimis į lėkštę), o šaukštą - maždaug 3 cm atstumu nuo peilio;
- šaukštą ir desertinę šakutę visada padėkite tiesiai virš lėkštės (šakutės kotas į kairę, o šaukštas - į dešinę);
- patiekdami žuvį kaip pagrindinį patiekalą, tradicinius stalo įrankius pakeiskite žuviai skirtais įrankiais: šakute su trimis dantukais ir dalijimo peiliu, panašiu į mažą torto mentelę.
Mūsų namų apyvokos reikmenų parduotuvėje taip pat rasite: puodelius, puodelius, lėkštes, pietų rinkinius, indus, keptuves, puodus.