Kas yra akmens masės indai ir kaip jie gaminami?
Akmens masės gaminiai - taikeramikos gaminių, pagamintų išaliuminio ir kvarcinio smėlio mišinio, taip pat šamoto, suformuoto iš maltoskalūnoarba aliuminio,pavadinimas. Skirtingai nei stiklo gaminiai, jie visada yra nepermatomi. Taip yra dėl to, kad naudojamas aliuminis, tačiau nepaisant to, jie yra labai patrauklūs, nes gamybos proceso metu yra apipurškiami įvairiomis medžiagomis (pvz., natrio chloridu), kurios ant indų sukuria savotišką glazūrą, kuri matomai blizga. Akmens masės indai gaminami juos formuojant ir degant iki 1 300 laipsnių Celsijaus įkaitintoje krosnyje. Tai suteikia ne tik unikalų dizainą, bet ir mechaninį tvirtumą, kuris buvo populiarus senovėje, įskaitant Graikiją ir Egiptą. Tuo metu sukurti indai neabejotinai yra svarbus senovės kultūros, kuriai kadaise buvo būdingas utilitarizmas, produktas. Po daugelio šimtmečių keraminiai indai paplito visoje Europoje, taip pat ir mūsų šalyje. Jų gamyba garsėja Boleslaveco miestelis, esantis Žemutinės Silezijos vaivadijos šiaurės vakarinėje dalyje. Čia gaminami produktai žinomi ne tik Lenkijoje, bet ir visame pasaulyje.
Kokiomis savybėmis pasižymi keraminiai indai? Ar akmens masės keramika yra sveika?
Akmens masės indai leidžia kurti sveikus, vitaminų kupinus patiekalus, nes jie pagaminti iš chemiškai inertiškų žaliavų. Todėl jie nereaguoja su skirtingo pH lygio produktais. Minėtas blizgus sluoksnis ne tik suteikia indams estetiškumo, bet ir veiksmingai užkerta kelią rūgščių medžiagų patekimui. Dėl šios priežasties, be kita ko, idealiai tinka marinuotitokius produktus kaipagurkaiar kopūstai,kurie išlaiko visas savo maistines savybes .
Ar akmens masės indai išlaiko šilumą?
Verta paminėti, kad akmens masės indai labai ilgai išlaiko šilumą, todėl jie idealiai tinka kaip troškinimo indai. Juose galima ruošti mėsos ir daržovių patiekalus bei padažus, pavyzdžiui, pomidorų padažą, nenaudojant daug riebalų. Maistas skanus ir, kas svarbu, ilgai išlaiko šilumą jį išėmus, nes indai ilgai įkaista ir labai lėtai atiduoda šilumą. Verta paminėti, kad akmens masės indai gaminami degant aukštoje temperatūroje, todėl jie taip pat tampa mechaniškai atsparūs. Tačiau reikėtų vengti staigių temperatūros pokyčių. Išėmus juos iš krosnies, reikėtų palikti visiškai atvėsti - jei ant įkaitusių akmens masės indų pilstysime vandenį, dėl temperatūrų skirtumo jie gali įtrūkti.
Kaip reikėtų valyti akmens masės indus?
Akmens masės indus geriausia valyti rankomis. Jie pagaminti iš nelimpančių medžiagų, todėl juos daug lengviau išlaikyti švarius. Vis dėlto ką daryti, jei jūsų puodai smarkiai sutepti ir išdžiūvo? Geriausia juos pamirkyti (jie turi būti atvėsę) vandenyje su indų plovimo skysčiu. Tada daug lengviau atsikratyti išdžiūvusių dėmių - paprasčiausiai švelniai nugrėbkite nešvarumus ir nuplaukite indus po tekančiu vandeniu.
Ar akmens masės indus galima plauti indaplovėje?
Akmens masės indų negalima plauti indaplovėje, nes karštas slėginis vanduo su stipriu plovikliu gali nutrinti stiklinį gaminio paviršių ir dėl to jis gali prarasti savo nelimpančias savybes.
Žiūrėkite kitus mūsų internetinėje parduotuvėje esančius gaminius:
- lėkštės
- Vaza